Jag rekommenderar inte någon att
bli utmattad. Men däremot att ha
varit det. För det är ett helvete att
gå igenom, men du kan få ett
fantastiskt och rikare liv efteråt.
Jag har själv varit utmattad
Jag sjukskrev mig i början av maj 2013. Då trodde jag att om jag tillät mig att vara sjukskriven ett par veckor – på riktigt – så skulle jag nog lyckas få orken tillbaka. Det tog två och ett halvt år!
Vad var det egentligen?
Läkaren sjukskrev mig vid första besöket i två veckor för han misstänkte att jag kanske var stressad och att det var därför jag inte mådde så bra.
Första tiden blev jag sjukare och det blev ytterligare två veckor. När jag efter en månad mådde ännu sämre, fick jag fem samtal med en psykolog och de tog prover för att se om jag hade någon sjukdom.
Jag kände mig som en stor, tung vattenfylld bebis som inte förstod någonting. Men alla värden var bra. De hittade ingenting.
Nu skulle jag bli frisk!
Inte förrän jag svullnade om händer och fötter förstod de att det faktiskt var något fel på mig. De kom fram till att jag hade hypotyreos och gav mig Levaxin. Nu skulle jag bli frisk ganska snabbt!
Men Levaxinet gjorde bara allt värre. Jag blev yr och hade svårt att gå. Jag hade fått hypotyreos för att jag var utmattad och det var utmattningen jag var sjuk av, inte av hypotyreos. När jag senare blev friskare i min utmattning försvann också min hypotyreos.
Allt blev svårt
Jag ägnade de första månaderna i total dimma där jag inte längre hade något minne. Jag kom inte ihåg det som hände i stunden och hade svårt att förstå vad människor sa. Att läsa eller prata i telefon var helt omöjligt.
”Jag minns när jag ibland i telefonsamtal var tvungen att flera gånger upprepa att jag inte förstod vad de sa och hur de efter en stund bröt samtalet. Jag grät och förstod ingenting!”
Jag var inte deprimerad
Varje gång jag gick till läkaren bönade jag och bad att han skulle hjälpa mig bli frisk. Läkaren på vårdcentralen gjorde inte mer än sjukskrev mig och efter några månader ville han att jag skulle äta antidepressiv medicin. Jag vägrade eftersom jag inte var deprimerad.
Med hot om att inte bli sjukskriven tvingades jag att göra en utredning om ”min depression”, vilket jag i och för sig inte hade något emot för jag visste ju att det skulle ge mig bevis på att jag inte var deprimerad. Det slutade också med att jag fick skriftligt på det.
Läkaren sjukskrev mig då ytterligare en tid, men hade inte någon annan hjälp att ge mig utöver sjukskrivning.
Min dotter blev min räddning
Jag saknade verkligen hjälp när jag var sjuk. Det var hemskt att inte förstå vad det var som var fel på mig och ett tag trodde jag att jag skulle dö. När jag kliade mig i ansiktet lossnade skinnet och jag blev rädd att jag var lika mycket i upplösning inombords och blev rädd att jag skulle gå sönder när jag hostade.
Det var min dotter som var min räddning, när hon hjälpte mig att komma i kontakt med en näringsterapeut. Min resa mot tillfriskande började med att jag fick näringsbrister åtgärdade.
Långsamt, oerhört långsamt, blev jag bättre och då började jag söka information om vad som drabbat mig och vad jag kunde göra. Jag vet inte hur många timmar jag ägnade åt att själv leta fram mer hjälp efter att jag med hjälp av min dotter fått den första putten åt rätt håll. Det var svårt och mycket prövande av olika saker. Och enormt kostsamt!
Olika vårdgivare
Jag förstod att man kunde få någon form av hjälp, kanske någon typ av rehabilitering, om man var anställd och det fanns företagshälsovård. Men jag som företagare hade inte någon sjukförsäkring. Jag gick till många olika komplementära vårdgivare, eftersom jag lämnades med enbart sjukskrivning och medicin som inte gav någon bättring alls. Jag fick tips av vänner och familj och gick till både bioresonans- och näringsterapeuter. Jag handlade mycket i hälsokostaffärer och lärde mig hur jag skulle stärka och bygga upp min kropp. Träning var det inte tal om i början för jag orkade ingenting och fick till och med feber när jag gjorde yoga. Men efter ett tag kunde jag ge mig ut på kortare joggingrundor och sen öka på med mer och mer träning eftersom jag mådde bättre.
Utbildade mig
Jag anmälde mig till utbildningar och kurser för att förstå mig själv och oss människor bättre och för att bli helt frisk. Jag började utbilda mig för att hitta sätt att hantera mig själv och min stress och för att ha möjlighet att förbli frisk. Jag har tack vare allt jag gjort – både under hela mitt liv och under min sjukskrivning – fått så mycket kunskap om oss människor och om hur vi kan vårda våra kroppar för att må bra och klara vardagsstressen.
Idag är jag både tacksam och glad över hur livet förändrades och över allt jag varit med om och lärt mig, och hur jag har kunnat kombinera det med mina tidigare erfarenheter. När jag lärde mig att det är min inställning och mitt sätt att hantera vad som händer i mitt liv som kan förändra mitt eget mående så förändrades allt.
Min frustration och maktlöshet fick mig att tidigt drömma om att skriva böcker. Böcker som skulle ge en tydlig och enkel hjälp till andra att bli och förbli friska från sin stress och utmattning. Det är det som blivit serien Linnéa Wik berättar.
Workshops
Ditt fokus är du. Du och din egen stress. Du får prova på att ge dig själv möjligheten till nya insikter och lärdomar om dig och hur du kan förebygga din egen stress. En workshop innebär en blandning av fakta och övningar och kan pågå från ett par timmar till en heldag. Vi prövar olika saker tillsammans eller var och en för sig och vi bjuder in varandra i våra reflektioner och funderingar. Läs mer...
Föreläsningar
Jag började föreläsa för att jag insåg att vi behövde prata mer om utmattning. När jag blev sjuk så skämdes jag för att jag var utmattad och bävade för att behöva berätta när jag började arbeta. Men det var i början av min sjukskrivning. Sen förstod jag att det enda sättet att komma tillrätta med problemet är att prata om det. Läs mer…
Blogg
Kvalitetsstämpel
Har du varit utmattad så har du skaffat dig en kvalitetsstämpel! För de som blir utmattade är människor med...
Linnéa Wik berättar - bokserien om stress och utmattning
Linnéa Wik berättar är min egen bokserie om stress och utmattning.
Den första boken är 30 korta berättelser om hur man på olika sätt kan inse att man är utmattad, vilket ofta känns som början på utmattningen. Den andra boken är 8 noveller som beskriver hur olika det kan vara när man är utmattad. Bok tre och fyra kommer att handla om hur man kan ta sig ur en utmattning och bli frisk och vad man som anhörig kan behöva veta för att lättare vara ett stöd utan att själv bli för stressad.
Böckerna kompletterar mitt arbete där jag hjälper människor att vara hållbara och friska.
